אודות העמותה
מעל 20 שנה קיימת עמותה "אתיקת החיים בישראל" והחברות בה מתבססת על רוח התנדבותית מלאה. העמותה פועלת למען שינוי חברתי והעצמה אישית. מייסדת הארגון י. בנדרסקי ז"ל (1926 - 2009) – נשיאת העמותה.
פעילות העמותה מתבססת על גישת אתיקת החיים המהווה סינתזה של חינוך, תרבות, מדע, ופילוסופיה המיישמת את הרעיונות של אמנת השלום הבינלאומית. האמנה נכתבה ע"י ניקולאי רוריך (1874-1947) - איש ציבור, פילוסוף, צייר וסופר ידוע, מועמד לפרס נובל לשלום, שהגה והקים במהלך חייו פרויקטים גדולים בתחומים שונים באסיה ובארה"ב. האמנה נחתמה ב-15 לאפריל בשנת 1935 בידי 21 מדינות אמריקה.
הגישה הרחבה שמציעה תורת אתיקת החיים מאפשרת לחנך וליצור כבוד לידע, להעריך עושר תרבותי של כל עם ועם ואחדות של ערכים מוסריים עליהם מבוססת כל תרבות ודת בעולם. גישת אתיקת החיים פועלת למען שינוי חברתי, מקדמת ועוזרת לכל הרבדים הסוציאליים, התרבותיים ולכל הגילאים לחפש דרכים להעצמה אישית, שיתופי פעולה ולמצוא פתרונות יצירתיים לבעיות מהותיות בחיים.
מטרות העמותה
-
יצירת שלום והבנה הדדית בין אנשים ועמים, פיתוח שיתופי פעולה בינלאומיים על בסיס איחוד ערכים אנושיים אוניברסאליים.
-
קידום החינוך והתרבות, איגום משאבים ומאמצים יחד עם ארגונים אחרים העוסקים בפעילות תרבותית וחינוכית.
-
למידת מורשת תרבותית- היסטורית עולמית; צבירת ידע רוחני-פילוסופי, מדעי ורכישת נורמות אתיות אוניברסאליות; הגברת מודעות לאתיקה ואסתטיקה; פיתוח תודעה חברתית.
-
הרחבת הפעילות של המרכז החינוכי-תרבותי ע"ש י. בנדרסקי ז"ל.
מייסדת העמותה
יבגניה בנדרסקי, אישה נפלאה ואהובה על ידי כל מי שהתברך לפגוש אותה. יבגניה בנדרסקי (פוקס) נולדה ב-18.02.1926 בעיר אודסה שבאוקראינה. כבר בנערות, בבי"ס, תכונותיה של מנהיגות וחכמה הבליטו אותה על פני שאר האנשים. היא אהבה לעסוק בציור ובקריאה. במהלך המלחמה פונו תושבי אודסה מהעיר, ושם היא סיימה את בית ספרה. אך מייד לאחר שחרור העיר חזרה לאודסה, התחילה ללמוד אדריכלות, סיימה את התואר בהצטיינות, והתחילה לעבוד בסטלינגראד, בשיקום העיר ההרוסה. לאחר מכן חזרה לאודסה, והרבתה בעבודה היצירתית והמקצועית. בהתאם לפרויקטים שלה נבנים באודסה בניינים רבים וחשובים. היא הופכת לחברה הכי צעירה במועצת הבניה והארכיטקטורה של העיר, וגם מתקבלת כחברה מלאה באיגוד האדריכלים המקצועי. החיים מסתמנים להיות טובים ומוצלחים: נישואים, לידת בן, תוכניות לעתיד...
רק שהיווצרות עניין רב ודאגה למסורת וגורל העם היהודי, שאליו היא משתייכת, משנים את חייה באופן קיצוני.
בשנת 1973 היא עולה לישראל, רגע לפני מלחמת יום הכיפורים. היא מחליפה את הים השחור לים התיכון, שעל שפתו מוקמת העיר נתניה. בעיר הזאת היא מתחילה מחדש את חייה המקצועיים, מכירה חברים חדשים, וסלון הבית שלה הופך במהירות למקום מפגש מתמיד ואהוב של אנשי התרבות, הרוח, היצירה והדעת. אך החיפושים אחרי אמת החיים אינם פוסקים. במסגרת החיפוש הרוחני היא חוקרת בצורה מעמיקה ומסורה את שורשי הדתות, המסורות והידע העולמי. וגם סוד החיים וחכמת הנסתר נגלים לעינייה בהדרגה.
ואז שוב תפנית חדה - את כל היכולות והניסיון הרב שצברה היא מפנה לפרויקט החדש של חייה - היכל הרוח העתידי, ארגון אתיקת החיים בישראל, אותו היא מרימה ובונה, כמו אדריכלית אמיתית, בקפידה רבה, לבנה אחרי לבנה. לייסוד הארגון היא מקדישה את 30 שנות חייה האחרונות. את משימת הרוח שלה הגשימה, כמו את כל הפרויקטים הקודמים שלה, בתפארת. בכל רחבי העולם נותרו תלמידים, עמיתים וידידים רבים.
היא עזבה את עולמינו בשעת זריחה, ב- 21 ליולי 2009. הלב הרחב שלה והחשיבה הבהירה נשארו נוכחים במעשי כל אדם שנוגע ברעיונות ובמורשת חייה, וכך היא מקדשת את החיים הנצחיים.
ההצלחות שלנו
בשנת 2015 בהיכל התרבות בנתניה העמותה העבירה תערוכה "התפילה למען השלום והתרבות", שבה לראשונה בישראל הוצגו חומרים היסטוריים ועיוניים על אמנת השלום של רוריך. התערוכה התקיימה בשיתוף פעולה עם עיריית נתניה ומוזיאון-המכון של משפחת רוריך בסנט פטרסבורג, רוסיה.
בשנות 2016 ו-2017 לראשונה בישראל צויין יום התרבות העולמי. תחת הכותרות "תרבות היא במפתח לעתיד" ו"תרבות – היא לִבֹו של העם", באשכול פיס נתניה הועברו קונצרטים, הוצגו תערוכות, ניתנו הרצאות בנושא התרבות, האתיקה והאומנות.
בשיתוף פעולה עם עיריות, מתנ"סים עירוניים, מוזיאונים וגופים אחרים התקיימו תערוכות ניידות של תצלומי יצירות של נ.רוריך בערים הבאות: תל-אביב, באר-שבע, אשדוד, אשקלון, נתניה, ערד. בתערוכות ביקרו יותר מאלף איש.
בשיתוף פעולה עם מוסדות חינוך בעיר אשדוד התקיימו שיעורי אתיקה ואסתטיקה ל-120 תלמידים. בנתניה מאורגנים סמינרים ניידים "תיבת נוח החדשה ללבבות פתוחים" ו"יום הידע" לילדים ובני נוער. שיעורי אתיקה מתקיימים במסגרות שונות. בפעילות זאת לקחו חלק עשרות ילדים ובני נוער.
הוצאו לאור 12 ספרים ומוכנים להוצאה לאור נוספים. במהלך חמש השנים האחרונות התפרסמה בעיתון ישראלי בשפה הרוסית רובריקה חינוכית קבועה של העמותה. הוצאו לאור שני כתבי עת של העמותה. ברשתות חברתיות השונות מתקיימים בלוגים יום יומיים המקשרים את הגישה של אתיקת החיים למציאות ישראלית ובינלאומית.
מתקיימים סיורים מודרכים במקומות היסטוריים בארץ ישראל; מפגשי תרבות: ערבי ספרות, הופעות וקונצרטים בהם לקחו חלק יותר מאלף איש.
העמותה מארגנת כנס בינלאומי שנתי ולוקחת חלק פעיל בכנסים בינלאומיים ופורומים, הדנים בנושאים חשובים כגון שלום, חינוך, מדע, תרבות ואומנות. מתקיימים הרצאות וסדנאות בנושאים מגוונים בארץ ובחו"ל.
עמותת "אתיקת החיים בישראל" משתפת פעולה עם גופים תרבותיים ומוזיאונים מארצות שונות ואמצעי תקשורת בארץ ובחו"ל.
השותפים שלנו
מעגל הידידים והשותפים של העמותה הוא רחב: אלו קבוצות ועמותות, אוניברסיטאות ומוזיאונים מרוסיה, ארה"ב, מקסיקו, קנדה, גרמניה, שוויץ, אוסטריה, בלארוס, אוקראינה, ארמניה, קזחסטאן, ליטא, לטביה, איטליה, בולגריה, פינלנד, אוסטרליה ועוד.
עבודה גדולה מוקדשת לטיפוח שותפויות בארץ וקשרים בינלאומיים עם ארגונים חברתיים שונים, אוניברסיטאות, מוזיאונים, המקדישים את עצמם, במגוון היבטים שונים, ללימודי המורשת של משפחת רוריך, לקידום השלום, החינוך והתרבות בישראל ובעולם. חברי העמותה לוקחים חלק פעיל בכנסים ופורומים בינלאומיים, שמטרתם לתרום להידוק השלום בין העמים והדתות.
תודות
אנו מודים על שיתוף פעולה לעיריות של באר-שבע, תל-אביב, אשדוד, אשקלון, נתניה, ערד, מוזיאון ארץ ישראל בת"א, מתנ"סים שונים, אמצעי תקשורת וגופים אחרים בארץ ובחו"ל, האגודה התיאוסופית בישראל וארגוני אתיקת החיים בארצות אחרות.
©כל הזכויות שמורות לעמותת אתיקת החיים בישראל (ע"ר), 2016